Museot ovat viime vuosien aikana laajentaneet palvelujaan yhä laajemmalle ja samalla uudistushengessään syleilleet avoimesti myös digitalisaation mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Tämä ei näy ainoastaan näyttelytekniikassa vaan myös esimerkiksi ihan tavallisille älypuhelinten käyttäjille suunnatuissa sovelluksissa. Näitä sovelluksia käytetään monella tapaa rikastuttamaan näyttelykäyntejä ja syventämään museokokemusta laajemmaltikin. Tässä artikkelissa luomme katsauksen museopuolen mielenkiintoisimpiin sovelluksiin.

Arilyn

Arilyn on monien museoiden käyttämä AR-sovellus eli lisätyn todellisuuden (Augmented Reality) sovellus. Kansainvälisesti sitä tuetaan monissa museoissa, mutta myös Suomessa esimerkiksi Valokuvataiteen museo, Amos Rex sekä ainakin Joensuun ja Lappeenrannan museot ovat ottaneet Arilynin käyttöönsä.

Sovelluksen käyttö on helppoa ja tietenkin ilmaista, museon sisäänpääsylipun ohella tarvitaan vain kamerallinen älypuhelin. Arilynin avulla näyttelyihin voidaan tuoda lisättyä kuva-, video- ja äänimateriaalia, ja sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi korvaamaan fyysiset audio-opastuslaitteet. AR-tekniikkaa voidaan hyödyntää vaikkapa teosten ja taiteilijoiden taustojen avaamiseen, mutta toisaalta esimerkiksi nykytaiteilijat voivat sisällyttää teoksiin kiinteästi kuuluvia AR-osia tai jopa rakentaa kokonaiset teokset tekniikkaan nojaten.

Taideavain

Taideavain ei itse asiassa ole puhelin- vaan verkkosovellus, mutta HTML5-tekniikkansa ansiosta täysin yhteensopiva nykyaikaisten puhelinten kanssa. Kyseessä on muun muassa Gallen-Kallelan Museon ja Aalto-yliopiston yhteistyössä kehittämä sovellus, jonka avulla voi tutustua esimerkiksi Lemminkäisen äiti -teoksen yksityiskohtiin – esimerkiksi siihen, kuka oikein toimi Lemminkäisen mallina Akseli Gallen-Kallelan ehkä kuuluisimmassa maalauksessa. Sovellus on äärimmäisen helppokäyttöinen ja selkeä, ja kaikkien ilmaiseksi käytettävissä Gallen-Kallelan Museon verkkosivuilla.

Rijksmuseum

Monet kansainväliset museot ovat kehittäneet ja julkaisseet omia älypuhelinsovelluksiaan, ja näiden taso on sanalla sanoen ollut vaihteleva. Tällä saralla absoluuttista parhaimmistoa edustaa mielestämme Amsterdamissa sijaitsevan Alankomaiden kansallismuseon eli Rijksmuseumin sovellus, joka löytyy museon nimellä sekä Androidin että iOS:n sovelluskaupoista.

Sovelluksen parhaita ominaisuuksia on se, että se toimii sekä museossa paikan päällä vierailevan museokävijän apurina että Rijksmuseumin kokoelmista kiinnostuneen tietolähteenä. Tällä sovelluksella voi siis esimerkiksi ostaa museon sähköisen lipun tai selata sen kokoelmia digitaalisessa muodossa. Jos siis Alankomaiden taiteen kultainen kausi kiinnostaa, on sovellus ehdottomasti lataamisen arvoinen. Museoalan ammattilaisille sovellus voi toimia tasomittarina siitä, mihin pitäisi pyrkiä.

Museokortti

Museokortin suitsuttaminen on toki muodostunut jo tavaksi paitsi meidän sivustollamme, myös laajemmalti kaikkien museoiden ja kulttuurin kanssa tekemisissä olevien parissa.

Museokortti-sovellus, joka on saatavilla sekä Androidille että iOS:lle, ei sinällään ansaitse kovin suuria aplodeja. Hieman vanhanaikainen sovellus hoitaa kuitenkin leiviskänsä fyysisen kortin korvikkeena: kortin omistajat voivat liittää korttinsa sovellukseen, jolloin siitä voi vilauttaa QR-koodia museon kassalla ja käyttää aivan tuttuun tapaan Museokortin tapaan.

Sovelluksessa voi myös lukea museoihin liittyviä uutisia esimerkiksi tuoreista näyttelyistä ja selata karttanäkymän kautta maamme museoita. Tämä ei sinällään tuo suurtakaan lisäarvoa museot.fi-verkkoportaaliin verrattuna, mutta kotimaisista museoalan sovelluksista – joita ei ruuhkaksi asti ole – Museokortti on ehkä se tarpeellisin.

Google Arts & Culture

Googlen luoma Arts & Culture on taskukoossakin todellinen runsaudensarvi maailman museoiden taideaarteiden selailuun. Mukana on museoita myös meiltä Suomesta, mutta nojatuolimatkailua voi harrastaa kirjaimellisesti tuhansien museoiden kokoelmissa ympäri maailman – mukana on museoita yli 80 maasta! Oikeuteensa suurin osa maalaustaiteen teoksista pääsee toki vähän isommalla näytöllä, mutta esimerkiksi Chromecastin avulla puhelimen sisältöä voi peilata televisioon. Googlea on yhtiönä kritisoitu paljon, ja monesti aiheestakin, mutta tällaisen laatusisällön saaminen ilmaiseksi on äärimmäisen hieno juttu.