Digitaalinen piirtäminen on monille tätä nykyä jopa helpommin lähestyttävä piirtämisen muoto kuin perinteinen piirtäminen – digitalisaatio on tosiasia myös taiteen saralla. Mutta miten voisi oppia paremmaksi digipiirtäjäksi, miten tätä taitoa voisi harjoittaa? Olemme koonneet tähän artikkeliin muutamia tiiviitä ja yksinkertaisia vinkkejä, jotka olemme itse havainneet toimiviksi omalla kohdallamme.

Toista, toista ja vielä kerran toista

Totta se on, harjoitus – ja vain harjoitus – tekee mestarin. Valitse jokin kohde, yksinkertainen ja helposti lähestyttävä, vaikkapa kirja tai vaasi, ja piirrä se. Piirrä se uudelleen. Piirrä se vielä uudelleen. Ja vielä kaksi kertaa. Viiden toiston jälkeen huomannet jo jonkinasteista kehitystä. Seuraavaksi voit siirtyä toiseen, ehkä hieman monitahoisempaan kohteeseen ja suorittaa saman toistoprosessin uudelleen. Hiljalleen voit alkaa tuoda useamman kohteen sommitelmia repertuaariisi, miten vain; tärkeintä on kuitenkin jatkaa vähintään viiden toiston verran saman kohteen (tai samojen kohteiden) piirtämistä. Älä kuitenkaan unohda taukoja, sillä myös digitaalinen piirtäminen uuvuttaa pidemmän päälle!

Yritä tuoda piirroksiisi tekstuuria

Tekstuurin ja rakenteen tuominen digipiirroksiin on monen mielestä haastavaa, ja aloittelijoille se onkin sitä – mistään ylitsepääsemättömästä esteestä ei kuitenkaan ole kyse. Tekstuurin tuominen digitaalisiin piirroksiin onnistuu helpoiten, kun käytät kerroksia eli layereita. Kovat ja rakeiset kerrokset toimivat parhaiten tekstuurin luomisessa. Korkean kontrastin värien käyttö on myös erinomainen tapa tässä. Kolmantena vinkkinä kehottaisin kokeilemaan kovareunaisen piirtojäljen käyttöä ja jälkikäteen sen silottamista smudge-työkalulla. Tällä tavalla voidaan saavuttaa hyvinkin luonnollisen tuntuista tekstuuria.

Värien ymmärrys

Digitaalinen piirtäminen poikkeaa monin tavoin perinteisestä piirtämisestä, mutta perusasiat ovat edelleen tässäkin ympäristössä muuttumattomia. Väriopin tuntemusta on syytä kerrata säännöllisin väliajoin, mikäli ei liiku aivan mestaritasolla. Mieti piirtäessäsi aina sävyä, kylläisyyttä ja valööriä, eli värin tummuusarvoa. Nämä perusasiat eivät katoa mihinkään kynän vaihtuessa piirtolevyyn. Syvyyden ja kolmiulotteisuuden tunnetta piirroksiin ei voi oikein saada aikaan ilman ymmärrystä valöörin toiminnasta. Paletin sekoittelua ei sinällään onneksi tarvitse tehdä ja luoda sotkua sitä kautta, mutta väri pysyy edelleen piirrosten peruselementtinä heti lähdettäessä mustavalkoisesta luonnostelusta eteenpäin.

Piirrä erilaisia muotoja

Varsinkin jos piirtolevy on sinulle uusi väline, on suositeltavaa lähteä siitä, että piirtää koko piirtoalueen täyteen jotakin yksinkertaista kuviota tai useampia erilaisia simppeleitä kuvioita. Tämä on tietenkin hyvin meditatiivista, mutta auttaa samalla ottamaan uuden välineen haltuun ja tuomaan itsevarmuutta viivojen, kaarteiden ja erilaisten muotojen toistamiseen. Perusasiat eivät missään nimessä ole helppoja, vaikka joskus siltä näyttävätkin. Kopioi erilaisia yksinkertaisia muotoja vieri vieren ja vertaile, miten jälki kehittyy toisto toistolta.

Lapselliset hahmot

Internet on täynnä erilaisia lapsille suunnattuja piirto-opetusmateriaaleja. Unohda se, että olet aikuinen (jos siis olet – meidän sivustoamme saavat toki nuoremmatkin lukea!). Se, että jokin on ”lapsille”, ei tarkoita, etteikö aikuinenkin voisi lähteä aivan perusteista liikkeelle. Monissa näissä oppimateriaaleissa lähdetään liikkeelle aivan yksinkertaisista muodoista ja vaihe vaiheelta tehdään monimutkaisempia hahmoja. Tämä on digitaalisen piirtämisen opiskelussa mainio lähestymistapa, jossa huomaa helposti ja nopeasti omat kehittämisen kohteensa.

Piirrä sokkona

Edellä puhuin mallin mukaan piirtämisestä ja toistoista, mutta myös sokkona eli ilman mallia tapahtuva ääriviivojen piirtäminen on kehittävää. Ulkomuistista tiettyjen yksinkertaisten muotojen ja objektien ääriviivojen toistaminen voi olla yllättävänkin vaikeaa, mutta samalla myös juuri siksi niin kehittävää. Tässäkin harjoitteessa kannattaa lähteä yksinkertaisesti liikkeelle: kokeile vaikka kurpitsan tai bensakanisterin ääriviivojen piirtämistä ilman esimerkkiä, edes valokuvaa.

Kolmen värin piirros

Tiettyä minimalismiteemaa jatkaaksemme otamme vielä loppuun yhden harjoitteen. Piirrä vapaalla tyylillä ihan mikä tahansa haluamasi aihe, mutta yhdellä rajoitteella: käytä työssäsi vain kolmea väriä. Tässä huomaat pian, miten eri värit toimivat yhdessä ja millaisin pienin muokkauksin voit saavuttaa aivan erilaisen ilmeen piirroksellesi.