Tuskin on sellaista aihetta, josta YouTubesta ei löytyisi sata- jollei tuhatmäärin erilaisia kanavia. Olipa kyse suksiarvosteluista, asioiden rikkomisesta hydrauliprässillä, pandakarhujen elämää seuraavista livekameroista, kaikkea voi streamata suoraan televisioonsa, tietokoneeseensa tai puhelimeensa. Piirustuskanavat eivät ole mikään poikkeus.

Tällä kertaa otimme tehtäväksemme etsiä sellaiset YouTuben parhaat piirustuskanavat, joilla piirtäjät samalla markkinoivat taidettaan. Huomaat listaamme läpi käydessäsi varmasti pian, että oman taiteensa markkinointiin verkossa on useita erilaisia tapoja ja lähestymiskanavia jo yhden videopalvelunkin sisällä.

Leontine van Vliet

Leontine van Vliet on nuori hollantilaistaiteilija, joka piirtää usealla eri tekniikalla. Erikoistumisaluita hänellä ovat eläin- ja maisematyöt. YouTubeen Leontine on tuottanut sisältöä ja useiden vuosien ajan – vuodesta 2014 – ja hänen videoissaan käydään läpi esimerkiksi grafiitti- ja pastellitekniikoita. Leontine esittelee töitään, joita hän tekee myös tilauksesta, verkkosivuillaankin, mutta YouTuben kautta pääsee katsomaan, miten työt tarkalleen syntyvät. Toisinaan hän myös streamaa livenä työskentelyään. Ehkä tässä olisi markkinontikikka myös sinulle: todella monet ihmiset tahtovat seurata taiteilijoiden työskentelyä, ja YouTuben livestreamissa yleisön kanssa voi myös olla vuorovaikutuksessa.

Dina Norlund

Norjalaislähtöinen ja nykyisin briteissä asuva Dina Norlund on kuvittaja, joka tunnetaan myös verkon ulkopuolella. YouTubessa hän kuitenkin esittelee sekä tietokoneen avulla toteutettuja töitään että perinteistä piirtämistä, mutta myös vesiväritöitä. Monipuolisuus on tämän taiteilijan valttikortti. Dinan töissä pääpaino on usein lapsille suunnatuissa kuvituksissa, mutta mukana on paljon myös vähän varttuneempaa manga-henkistä piirustusta. Hän kertoo myös kuulumisia omasta elämästään piirtämisen ohella. Tämän johdosta kanavan katsojille selviää myös se, miksi kanavalle on ilmestynyt uutta sisältöä niukalti viime aikoina. Olisiko oman taiteilijuuden ja henkilökohtaisen arjen avaaminen sinulle sopiva tapa ottaa kontaktia yleisöön?

SHUVRO ARTS

Tämä intialaisen piirtäjän SHUVRO ARTS -kanava käyttää erittäin hienolla tavalla timelapse-tekniikkaa piirtämisensä esittelyyn. Timelapsen avulla pitkätkin työskentelysessiot saadaan tiivistettyä ja mahdutettua muutaman minuutin pituisiin videoihin. Shuvron varsin realistinen jälki on upeaa katsottavaa, mutta periaatteessa hänen videotyylinsä voi olla sovellettavissa kaikenlaisiin muihinkin tekniikoihin. Ehkä timelapse-videoiden avulla voit oppia jotain myös omasta luomisprosessistasi? Ainakin nuorempaa yleisöä lyhyillä piirustusvideoilla on helppo tavoittaa, ja periaatteessa ne taipuvat myös TikTokin puolelle varsin hyvin.

Heather Rooney

Heather Rooney on yksi YouTuben suosituimmista piirustuskanavan pitäjistä – tätä kirjoitettaessa hänellä on jo 1,56 miljoonaa tilaajaa kanavallaan. Tämä yhdysvaltalainen grafiittipiirroksiin ja värikynäpiirtämiseen erikoistunut taiteilija on hyvin aktiivinen myös muissa sosiaalisen median kanavissa, kuten Instagramissa, Facebookissa ja Tumblrissa. Mielenkiintoinen kulma Rooneyn töissä on se, että hän kuvaa usein urheilijoita: jalkapalloilijoita, koripalloilijoita, jääkiekkoilijoita… Hänen työnsä edustavat fotorealismia, joka on suorastaan äärimmilleen vietyä. Kyseinen tekniikka on omiaan herättämään suuren yleisön mielenkiinnon – miten nämä työt oikein on mahdollista tehdä? YouTube-kanavallaan Heather Rooney vastaa tähän kysymykseen näyttävällä tavalla.

Scott Robertson

Tässä esittelemistämme piirtäjistä Scott Robertson omaa ehkä akateemisimman ja opetuksenomaisimman lähestymistavan YouTube-kanavallaan. Mukana on perinteistä piirtämistä, mutta iso osa sisällöstä käy läpi Design Studio Press -ohjelman käyttöä ja digitaalista piirtämistä. Samalla esitellään myös Scottin omia luonnoksia, joita hän käy läpi hyvin yksityiskohtaisesti ja välillä myös kriittisesti. Jos sinulla on Scottin tapaan esimerkiksi erityisosaamista jostakin tietystä digitaalisen taiteen ohjelmasta tai erityistekniikasta, ehkä opetusvideoiden luominen YouTubeen voisi olla hyvä tapa markkinoida osaamistasi?