Etsy on monille taiteilijoille ja taiteen vähän vakavammille harrastajille tuttu paikka teosten myymiseen, olipa oma tekniikka sitten millainen tahansa – tämä maailmanlaajuisesti toimiva taiteen kauppa-alusta ei ole erikoistunut vain yhteen tai pieneen joukkoon taidetyylejä tai tekniikoita. Jo vuodesta 2005 lähtien verkossa toiminut Etsy ei ole tosiaan mikän pieni tekijä: sen liikevaihto vuonna 2020 oli yli 1,7 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Tähän artikkeliin olemme koonneet vinkkejä siihen, miten oman taidegrafiikkansa ja vedostensa myynnin kanssa tuskailevat voisivat vauhdittaa kauppaansa Etsyssä ja päästä siinä hyvään alkuun. Erottuminen Etsyssä ei ole aina helppoa, sillä taiteensa myyjiä palvelussa on peräti yli kaksi miljoonaa ja uniikkeja teoksiakin noin 30-kertainen määrä!

Keskity oman brändisi rakentamiseen

Henkilö- ja taiteilijabrändin rakentaminen saattaa kuulostaa hieman turhan vaikealta ja vaivalloiselta, ehkä turhan markkinaideologiseltakin, mutta ei loppujen lopuksi tarkoita muuta kuin sitä, että viestit itsestäsi ja taiteilijuudestasi johdonmukaisesti ja hyvällä maulla. Sinulla saattaa jo olla hyvä mielikuva siitä, millainen olet taiteilijana ja mitä taiteesi edustaa – Etsyssä pääset tuomaan sen esiin. Jos taiteesi on synkkää, ehkä kukat ja sateenkaaret profiilikuvassasi eivät ole oikea valinta.

Viesti ammattimaisesti

Asiakkaiden ja potentiaalisten asiakkaiden kanssa viestiminen sekä esimerkiksi kuvausten kirjoittaminen on tärkeä osa viestintää, joka liittyy myös edelliseen pointtiin oman brändin rakentamisesta. Ole ystävällinen, noudata sähköisen viestinnän yleisiä tyylikeinoja ja panosta esimerkiksi oikeinkirjoituksen. Kyllä, olet ensisijaisesti taiteilija, mutta valitettavasti taiteen myymiseen Etsyssä vaaditaan myös viestinnällisiä avuja. Pyri myös selkeyteen ja tiiviiseen viestintään – liian pitkät tekstit jäävät useimmilta lukematta, vaikka ne olisivatkin muodollisesti ja sisällöllisesti korrekteja.

Ole varovainen töiden käsittelyssä

Varsinkin printtien kanssa työskennellessä on oltava äärimmäisen varovainen esimerkiksi sormenjälkien kanssa. On suositeltavaa käyttää esimerkiksi puuvillahanskoja töiden käsittelyssä – tämä toki tuntuu monesta ammattimaisesta taiteilijasta itsestäänselvyydeltä, mutta saattaa kiireessä unohtua. Erilaiset pölyhiukkaset ja muut lian lähteet saattavat myös kerääntyä graafisten töiden pinnoille, sillä kukaan ei työskentele täysin steriileissä tiloissa. Siksi ennen paketointia ja lähettämistä on hyvä ajatus käyttää esimerkiksi paineilmaa irtolian irrottamiseen töiden pinnalta.

Paketointi on äärimmäisen tärkeää

Kun työ on valmis lähetettäväksi, on paketoinnin aika. Jämäkkä pahviputkilo on aina printtien myyjän paras apu, mutta toki lisäpehmustettakin tarvitaan. Näin on etenkin, mikäli myy valmiiksi kehystettyjä töitä. Paketoinnin osa on kuitenkin myös paketin ulkoasu, sillä se vastaa ensivaikutelmasta, jonka asiakas tuotetta vastaanottaessaan saa. Parhaassa tapauksessa se saattaa olla se ratkaiseva tekijä, joka tekee taiteesi ostajasta kanta-asiakkaan. Tiedä myös, että jossakin vaiheessa jotakin tulee menemään rikki lähetyksen aikana.

Kokeile erilaisia myyntiartikkeleita

Etsyssä monipuolisuus on valttia ja saattaa nostaa sinut maksavan yleisön suosikiksi. Jos tyylisi saattaakin miellyttää ostajaa, ei hän välttämättä palaa taiteesi pariin, mikäli sinulla on myynnissä vain ”yhtä ja samaa”. Kokeile siis rohkeasti erilaisten ja eri tyylisten tuotteiden myyntiä – mutta pyri kuitenkin olemaan samalla uskollinen omalle tyylillesi.

Kumppaneita painamista varten

Sinun ei missään nimessä tarvitse painaa ja vedostaa grafiikkaasi itse, jos et halua. Kummankin lähestymistavan puolesta on lukuisia puoltavia mutta myös vastaan puhuvia pointteja. Jos et tahdo hoitaa painoprosessia itse, voit harkita kolmansien osapuolten palveluihin tukeutumista, esimerkkeinä Gooten, Teelaunch, Lulu xPress tai Printify. Nämä kumppanit ovat tottuneet toimimaan Etsyn kanssa ja tarjoavat helpon integraation kauppa-alustan kanssa. Sinun ei myöskään tarvitse huolehtia omien tuotteidesi varastoinnista, sillä nämä kumppanit hoitavat painon ja postituksen puolestasi, ja painaminen tapahtuu vasta, kun asiakas on tehnyt tilauksen Etsyn kautta.