Suomalaiset ovat varsin ahkeria shoppailijoita Facebookissa, varsinkin erilaisten käytettyjen tavaroiden ryhmissä. Myös taidettaan myyvät voivat helposti käyttää hyväkseen sosiaalista mediaa – ja vahvasti visuaalisena somealustana Instagram on mitä mainioin väline juuri taiteen myymiseen. Mutta miten taidekaupan avaaminen Instagramiin onnistuu? Kokosimme yhteen muutamia vihjeitä ja vinkkejä, joilla pääset sutjakasti alkuun!

Taiteilijaprofiilin luominen

Aluksi on suositeltavaa luoda oma taitelijaprofiili Instagramiin, niin sanottu ”creator profile” – tämän olisi oltava siis erillinen niin sanotusta yksityisestä profiilistasi, jos sinulla ylipäätään on sellainen. Tämä tekee huomattavasti helpompaa myöhemmissä vaiheissa niin taiteilijaminäsi julkisuuskuvan hallinnoinnista kuin taidemyynnin hallinnoinnista. Satunnaisemmasta taiteen harrastajasta nämä voivat kuulostaa isoilta käsitteiltä, mutta turhaan rimakauhuun ei ole aihetta: huomaat varmasti pian, miten paljon kätevämpää on pitää taiteeseesi liittyvät asiat omassa profiilissaan.

Maksuttoman creator profile -profiilin luominen on tarkoitettu nimenomaisesti sisältöä tuottaville luoville ihmisille, ja se mahdollistaa esimerkiksi tarkemmat analytiikkatyökalut ja paremman yksityisviestien käsittelyn. Myös maksetun mainonnan käyttö tulee mahdolliseksi. Vaikka nämä tuntuisivat aluksi hieman turhilta ominaisuuksilta, ne voivat tunnettavuutesi kasvaessa tulla todella tarpeeseen.

Ota Insta-estetiikka haltuun

Ketään ei varmasti yllätä, että Instagramissa yleisö ei pitkään katsele profiileita, joiden visuaalilnen ilme on sekavaa ja/tai huonolaatuista. Taiteilijana olet todennäköisesti perillä estetiikasta ja sinulla on jonkinlainen käsitys visuaalisten kokonaisuuksien luomisesta – olet siis jo isolla etumatkalla moniin muihin tuotteitaan Instagramissa markkinoiviin tekijöihin.

Käytä joka tapauksessa aikaa ja harkintaa profiilisi visuaaliseen puoleen. Mieti, millainen käyttäjänimi kuvastaa taidettasi? Entä profiilikuva? Minkä kategorian valitset profiilisi – onko taiteilija sopiva? Kirjoita biografia ajatuksella ja tiiviisti, sillä se on todennäköisesti ensimmäinen paikka, josta sinusta enemmän tietoa kaipaavat ja töistäsi kiinnostuneet ihmiset hakevat infoa. Ja totta kai, jos sinulla on kotisivut, muu myyntipaikka ja/tai portfolio verkossa, linkitä profiilisi niihin!

Varsinainen kaupankäynti

Pienessä mittakaavassa – ehkä enintään muutama myyty teos kuukaudessa, mikä on jo monelle paljon – Instagram toimii kauppapaikkana helposti perinteisten postausten kautta. Otat siis kuvia teoksestasi, kirjoita postaukseen teoksen tiedot ja hinnan ja kerrot sen olevan kaupan. Tämä on helpoin tapa käyttää Instagramia taiteen myymiseen. On totta, että Instassa on nykyään todella pitkälle kehitetyt kauppatoiminnot, mutta ne on kehitetty enemmänkin isojen volyymien kanssa toimivia yrityksiä silmällä pitäen.

Jos tahdot saada pysyvämmän ja isomman katalogin taiteestasi myyntiin, on ehkä mielekästä harkita jonkin Instagramin ulkopuolisen kauppapaikan haltuunottoa. Esimerkiksi Etsy on taiteilijoiden parissa erittäin suosittu kauppapaikka, ja siellä oleviin tuotteisiin on helppo linkittää Insta-postausten kautta. Voit ajatella, että Instagram toimii tällöin näyteikkunana varsinaiseen kauppapaikkaan.

Ostajien löytäminen Instagramista

Valitsetpa sitten kaupankäynnin pelkästään Instagramin kautta tai myös ulkopuolisen palvelun kautta, Instagram tarjoaa erinomaisen alustan taiteen markkinointiin. Maksullisilla, mainostetuilla postauksilla voi saada jo muutamalla eurolla hyvää näkyvyyttä, mutta ilmaiseksikin pääsee hyvin vauhtiin. Käy vilkaisemassa esimerkiksi miten Suomen Taiteilijaseura (@suomen_taiteilijaseura) ja Suomen Taiteilijat ry (@suomentaiteilijat) ovat edustettuina Instassa. Jaa, kommentoi, äläkä unohda hashtagien käyttöä postauksissasi – mutta pitäydy kuitenkin taiteeseesi relevanteissa hashtageissa, äläkä käytä niitä kymmenittäin per postaus.