Monet taidetta luovat valitsevat töidensä toisintotekniikaksi jonkin digipainon tyypin, sillä sen kustannukset ovat yleensä melko matalat ja jälki verrattaen hyvää. Mutta miten ja missä näistä tuotteita tulisi tai kannattaisi myydä? Internet tarjoaa lukuisia tapoja, ja toisaalla olemme käsitelleet esimerkiksi Instagramin käyttöä taiteen myyntikavana. Sosiaalinen media ei kuitenkaan ole suinkaan ainoa vaihtoehto – monet tuotteet fyysisistä verkkoihin (juomat, pelit, bonuskoodit, kuten Optibet promokood) käyttävät verkkosivustoja vahvistamaan tietoisuuttaan, joten miksi ei tämäkin teos taidetta varten? Alla esittelemme muutamia vaihtoehtoja digipainon avulla toisinnetun taiteen myyntiin.

Etsy

Etsy on verkon taiteen kauppapaikosta ehkä se kaikkein tunnetuin tekijä. Tässä maailmanlaajuisesti toimivassa verkkokaupassa suuressa osassa ovat etenkin käsityöläiset ja erilaisten vintage-tuotteiden myyjät, mutta myös perinteisellä maalaustaiteella ja töitään digipainavilla taiteilijoilla on merkittävä roolinsa Etsyn portfoliossa. Sivusto on sisällöltään todella laaja, joten erottautuminen joukosta voi olla välillä melko vaikeaa – etua on, jos saat markkinoitua töitäsi esimerkiksi somen kautta. Etsy on kuitenkin varsin edullinen alusta, ja sen viiden prosentin komissiota voi pitää maltillisena.

Red Bubble

Red Bubble vertautuu monin tavoin Etsyyn toiminnallisesti, mutta täällä digitaalisesti painettujen töiden rooli on niin sanotusti pääroolissa. Tämä johtuu sivuston toimintalogiikasta, sillä se on ”print-on-demand”-periaatteella toimiva sivusto. Työsi ovat siis digitaalisessa muodossa Red Bubblen palvelimella, josta niitä voi verkkokaupan kautta tilata – ja Red Bubble hoitaa tulostuksen ja postituksen puolestasi. Tämä tekee siitä esimerkiksi Etsyä kalliimman, mutta toisaalta sinun ei tarvitse hoitaa tulostusta itse. Toisaalta tämän kääntöpuolena on myös se, että laatukontrollissa sinun on lopulta luotettava Red Bubbleen. Kyseessä on ehkä enemmän harrastuspainotteinen sivusto kuin ammattitaiteilijan kauppapaikka.

Creative Market

Creative Market on tietokonegrafiikan ammattilaisten parissa suosittu vaihtoehto, joka ei ehkä ole niinkään tavallisen taiteen ostajan ja digiprinttien perässä olevien asiakkaiden ykkösvaihtoehto. Se on merkittävän ison asemansa ansiosta hyvä esitellä tässä yhteydessä, sillä moni taidettaan digitaalisina tulosteina myyvä taiteilija voi hyödyntää Creative Marketia vähintäänkin resurssina, jos ei ainakaan yksinomaisena kauppapaikkana töilleen.

Taiko

Varsinkin valokuvataiteen tuottamiseen digipainotekniikka soveltuu mainiosti, ja tällä saralla kotimainen Taiko-verkkokauppa on tunnustettu toimija. Mikään varsinainen matalan kynnyksen paikka Taiko ei taiteilijan näkökulmasta ole, sillä täällä taidettaan myyvien taitelijoiden tulee olla Suomessa osoitteen omaavia ja läpäistä kuraattorin arvio. Kuvataiteilijamatrikkeliin tai taideliittoon (esimerkiksi Valokuvataiteilijoiden liitto tai Suomen taidegraafikot) kuuluvat taiteilijat tosin läpäisevät tämän seulan automaattisesti. Taiko perii provision, mutta töiden asettaminen myyntiin ei maksa mitään.

Big Cartel

Jo vuonna 2004 toimintansa aloittanut Big Cartel on Etsyn kanssa alan isoja toimijoita, mutta toisin kuin esimerkiksi Etsy tai monet muut vastaavalla periaatteella toimivat luovien ihmisten kauppapaikat, Big Cartel tarjoaa paljon mahdollisuuksia oman kauppapaikkansa kustomointiin. Sivusto mahdollistaa myös erilaisten siihen integroitujen analytiikkatyökalujen käytön. Big Cartelin ehdoton vahvuus on sen monipuolisuus ja mukautettavuus. Saatavilla niin ilmaisversiona kuin noin 20 dollarin hintaiseen kuukausimaksuun perustuvana versiona.

Art Web

Art Web on nimetty varsin yksinkertaisesti, mutta kuvaavasti – sivusto keskittyy taiteen myymiseen, eikä pääpaino ole mitenkään digitaalisessa taiteessa toisin kuin monilla kilpailevilla sivustoilla. Taiteilijan kannalta Art Web on helposti lähestyttävä ilman suurempia teknisiä taitojakaan. Lisäksi sen ilmaistaso mahdollistaa alustan kokeilun ilman sen kummempia sitoutumisia ja voi jo sellaisenaan mahdollistaa teosten myymisen kohtuullisin volyymein.

Society 6

Aiemmin esittelemistämme myyntialustuista Society 6 vertautuu parhaiten Red Bubbleen, sillä täällä fokus on kohtuullisen hintaisissa taideprinteissä, joita voidaan tehdä muutoinkin kuin paperille – esimerkiksi t-paitoihin, mukeihin, puhelimen kuoriin, tyynyliinoihin jne. Yleisesti ottaen tasoa voi pitää kuitenkin kohtuullisen korkeana ja sivuston imago onkin ehkä hieman vakavasti otettavamman designin puolella. Society 6 tarjoaa varsin mukautuvan alustan juuri sinun tarpeisiisi soveltuen, eivätkä sivuston perimät komissiot ole järin suuria.